5 vanligaste misstag att undvika när du skaffar din första bengal
Misstag 1. Ta ut en bengalkattunge utomhus
Detta misstag har potentiellt de allvarligaste konsekvenserna för din bengals välmående och säkerhet eftersom det alltför ofta leder till att bengaler måste omplaceras, springer bort eller förolyckas. Just det här misstaget är dessutom omöjligt att rätta till i efterhand, därför rekommenderar vi att du undviker denna risk istället för att chansa.
En kattunge som tas ut bygger gradvis upp ett behov av utevistelse, som dessutom ökar med tiden. Har en kattunge väl vant sig att gå ut kan den vid 1-2 års ålder vara svår att hålla kvar inomhus överhuvudtaget, vilket resulterar i att ägaren känner sig tvungen att släppa ut den eller omplacera den p.g.a beteendeproblem. Bengaler blir fullvuxna vid 2 års ålder därför bör du inte ta ut din bengal innan dess.
Efter 2 års ålder kan den tas ut på sele då risken för en större förändring i kattens behov är mycket mindre när katten redan är vuxen.
Satsa på att göra din bengal till en lycklig innekatt. En lycklig innekatt får den stimulans den behöver inomhus och är nöjd med livet i ditt hem. Lek och stimulans hemma ger bäst resultat för att säkra välmående och säkerhet åt din kisse.
OBS: Din bengal ska aldrig gå lös utomhus.
Misstag 2. Låta kattungen gå ut på balkongen
Ett annat vanligt misstag förstagångsägare gör är näta in balkongen och låta kattungen gå ut.
Visserligen kommer kattungen vara säker på en inhängd balkong men den kommer att bygga upp ett behov av att vara ute precis som vid utevistelse.
Låt inte kattungen gå ut på balkongen alls första året. Om du lyckas hålla den borta från balkongen åtminstone det första året så kommer den kunna vistas där som vuxen utan att försöka hoppa ut eller vara missnöjd när den är tillbaka i lägenheten.
OBS: Din bengal ska aldrig lämnas på balkongen obevakad.
Misstag 3. Ta upp din kattunge i onödan
Det är svårt att avhålla sig från att ta upp en söt kattunge men din självbehärskning kommer att löna sig. I längden vinner du kattungens förtroende, den kommer att känna sig fri och avslappnad i ditt sällskap.
Tar du upp kattungen lite för ofta så kommer den att utveckla en reflex att rygga tillbaka för dig.
Katter är bytesdjur – att ett större rovdjur tar dem utgör en livsfara därför kan vi inte förvänta oss att katter ska känna sig trygga när vi rör eller tar upp dem. Har katten gett dig sitt förtroende ska du inte svika det.
Låt katten komma till dig istället och var uppmärksam på stress-signaler. Backa när du märker att katten är spänd.
Misstag 4. Ge en bengalkattunge mat från din tallrik när du äter
Den kommer lära sig att sitta bredvid när någon äter och jama eller hoppa upp på bordet, vilket kanske är gulligt så länge den är liten men blir störande när katten är vuxen och du har en bjudmiddag.
Misstag 5. Låta kattungen gå på bordet, köksbänkar eller dricka vatten från ditt glas
Bengaler älskar vatten därför kommer de snabbt hitta glas med vatten när de får chansen. Risken med det är att de välter saker på bordet, som vattenglas, en vas med blommor eller dylikt. Ta ner kattungen när den hoppar upp. Den kommer att försöka några gånger till men var konsekvent.